top of page
Поиск
Фото автораBiblio PL

ВИСТАВКА ОДНІЄЇ КНИГИ


Зазвичай, бібліотечна виставка – це публічна демонстрація спеціально підібраних і систематизованих творів друку та інших носіїв інформації, які рекомендуються користувачам бібліотеки для огляду та ознайомлення. Але виставки можуть популяризувати не лише певну кількість видань, а й лише одну книгу (один твір).

         Виставка однієї книги має на меті зацікавити користувача конкретним виданням; закцентувати увагу саме на ньому одному. Це може бути книга, що стала надбанням національної або світової літератури, книга-ювілярка року, просто цікавий твір, до якого хотілося б привернути увагу користувача, твір-бестселер або нова «нашумівша» книга тощо.

         На виставці однієї книги можна представити будь-яку книгу, яка викличе зацікавленість: художню (дитячу, підліткову, молодіжну, для дорослих); науково-популярну (нонфікшн); довідкову і навіть навчальну. Виставка однієї книги може виступати самостійною активністю (наприклад, на абонементі) або такою, що супроводжує тематичний соціокультурний захід. Крім того, виставка однієї книги може бути реальною (оформленою у стінах бібліотеки) чи віртуальною (розміщеною на інтернет-ресурсах закладу).

         Говорячи про виставку однієї книги, маємо на увазі, що це може бути виставка не лише саме книги, а й виставка одного журналу, виставка однієї газети, навіть виставка однієї медійної публікації. Дуже важливо для такої виставки правильно вибрати відповідний «центральний» документ: він повинен бути змістовним, актуальним, цікавим і багатоаспектним.

         У процесі підготовки виставки однієї книги можна виділити декілька етапів:

1.     Вибір книги, якій буде присвячена виставка.

2.     Знайомство зі змістом книги, її розділами, окреслення проблем, яких вона торкається.

3.     Визначення назви виставки, підбір цитат, написання звернення до користувачів.

4.     Підбір додаткової тематичної інформації, пошук матеріалів, які різнобічно висвітлюють тему.

5.     Розробка схеми та дизайну виставки (книгу-«героїню» обов’язково виділяють візуально).

Не дивлячись на те, що формат активності має назву «виставка однієї книги», це не означає, що на виставці фізично має бути присутня виключно одна книга. Тут можуть бути присутніми різні видання одного твору, або різні переклади одного твору зарубіжного автора, або один твір українського автора у перекладах різними іноземними мовами, або один твір, який видавався у різних видавництвах. Таким чином, на виставці однієї книги фізично можуть бути присутніми декілька книг.

Виставка однієї книги має містити різноманітний матеріал, який допоможе, так би мовити, «глибоко розкрити» книгу, представлену на ній. Треба серйозно підійти до підбору допоміжних матеріалів (аксесуарів) – засобів, які змістовно пов’язані з проблематикою виставки і які доповнюють її в якості фону: ілюстрації, фотографії, малюнки, предмети декору, цитати, які зроблять виставку яскравою і змістовною.

Так, наприклад, на виставці однієї художньої книги можуть демонструватися такі матеріали:

1)      ілюстрації до книги різних художників-ілюстраторів;

2)      цікаві цитати із цього твору;

3)      портрети автора, короткі відомості про його життя і творчість;

4)      цікаві факти про епоху, яка описується в творі;

5)      речі, які допомагають відтворити дух епохи, створити «атмосферність»;

6)      інформацію про історію створення книги;

7)      відомості про прототипів головних героїв твору;

8)      відомості про екранізацію твору, фотокадри з екранізації;

9)      відомості про країни чи міста, де відбувалися події твору;

10)  інформацію про різних перекладачів твору зарубіжного автора;

11)  якщо на виставці представлена книга-ювілярка, то можна розмістити яскраву табличку із зазначенням «віку» твору.

 

Якщо на виставці однієї книги представлена енциклопедична чи науково-популярна література, то, зважаючи на те, що вона часто є яскраво оформленою та містить завдання на ерудицію, логіку і кмітливість, їх можна використати в оформленні виставки, а виконання завдань може стати частиною бібліотечного заходу.

Виставка однієї книги може бути комплексною: власне сама представлена книга, а як додаток до неї – публікації з періодики, тематично пов’язані з цією книгою.

Сама ж виставка однієї книги може бути розміщена у бібліотеці на столі, стелажі, поличці, стенді, вітрині чи в іншому місці, але там, де її буде добре видно користувачеві (наприклад, на задрапірованій тканиною драбинці посеред залу).

 

Наводимо для прикладу декілька фотографій різних варіантів виставок однієї книги:

 

     







 

  

 

     

 

 

                                                 

82 просмотра0 комментариев

Недавние посты

Смотреть все

Comments


bottom of page