top of page
Поиск
  • Фото автораBiblio PL

НОВЕ У ТРУДОВИХ ВІДНОСИНАХ ПІД ЧАС ВІЙНИ

24 березня набрав чинності Закон України “Про організацію трудовихвідносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 року № 2136-IX. Ним встановлено багато новел у трудовій сфері (в основному обмежувального характеру), які вводяться на час дії воєнного стану.

Так, зокрема, для усунення кадрового дефіциту та браку робочої сили, пов’язаних із масовою евакуацією населення, роботодавці у період дії воєнного стану можуть укладати з новими працівниками строкові трудові договори. У цей же період випробувальні терміни можна встановлювати будь-яким категоріям працівників (ст. 2 Закону).

У період дії воєнного стану за ст. 3 Закону роботодавець має право перевести працівника на іншу не обумовлену трудовим договором роботу без його згоди, якщо така робота не протипоказана працівникові за станом здоров’я, лише для відвернення або ліквідації наслідків бойових дій та інших небезпечних обставин.

Норма про повідомлення працівника за 2 місяці про зміну істотних умов праці на час дії воєнного стану не застосовується.

За ст. 6 Закону нормальна тривалість робочого часу у період дії воєнного стану не може перевищувати 60 год на тиждень. А тривалість щотижневого безперервного відпочинку може бути скорочена до 24 год.

У період дії воєнного стану не скорочується на 1 год робота напередодні святкових днів. Кількість надурочної роботи не обмежується. Якщо свято співпадає з вихідним, то цей вихідний не переноситься на наступний робочий день. Тепер працівників можна залучати до роботи у вихідні та святкові дні, оскільки норми ст. 71-73 КЗпП України у період воєнного стану не застосовуються.

Не застосовуються обмеження щодо роботи й у нічний час (крім вагітних, жінок із дитиною до 1 року, осіб з інвалідністю). Жінки можуть залучатися за їхньою згодою на важкі, шкідливі, небезпечні та підземні роботи.

Під час воєнного стану дія окремих положень колективного договору може бути зупинена за ініціативою роботодавця (ст. 11 Закону). Основна щорічна відпустка у цей період може надаватися лише терміном до 24 календарних днів. На прохання працівника відпустки без збереження заробітної плати надаються без обмеження строку ( ст. 12 Закону).

Законом вводиться поняття «призупинення дії трудового договору» (ст. 13), але при цьому трудові відносини не припиняються. Його використовують тоді, коли працівника тимчасово неможливо забезпечити відповідною роботою.



108 просмотров0 комментариев

Недавние посты

Смотреть все
bottom of page