top of page
Поиск
  • Фото автораBiblio PL

ЧИТАНІСТЬ, ОБЕРТАНІСТЬ, КНИГОЗАБЕЗПЕЧЕНІСТЬ …

ЧИТАНІСТЬ, ОБЕРТАНІСТЬ, КНИГОЗАБЕЗПЕЧЕНІСТЬ …

(відносні показники роботи бібліотеки: навіщо вони і як їх рахувати)


При складанні річного звіту про роботу бібліотеки до нього включають не лише абсолютні показники діяльності (кількість користувачів, кількість заходів, відвідування, книговидачу), а й відносні (узагальнюючі) показники, такі як читаність, відвідуваність, обертаність, книгозабезпеченість, процент охоплення населення бібліотечним обслуговуванням.

Відносні величини – це відношення однієї величини, яка порівнюється, до іншої; вони вираховуються на основі абсолютних величин. Відносні величини характеризують або структуру (демонструють питому вагу частини в чомусь загальному), наприклад, процент охоплення населення бібліотечним обслуговуванням, або інтенсивність (співвідношення двох різних за змістом, але взаємопов’язаних величин), наприклад, читаність, обертаність, книгозабезпеченість, відвідуваність.

Такі відносні показники діяльності (як і абсолютні) дозволяють аналізувати основні тенденції розвитку бібліотеки; за їх допомогою легше вибудовувати управління процесами обслуговування. Статистика заради статистики нікому не потрібна. Статистичний облік здійснюється для того, щоб використовувати зібраний матеріал для напрацювання будь-яких оцінок і рішень на майбутнє.

Як показує аналіз текстових річних звітів публічних бібліотек Полтавської області, вони не завжди містять відносні показники діяльності (є лише абсолютні), а якщо відносні показники й включаються у звіт, то не завжди правильно вираховуються, таким чином інформація у звіті стає спотвореною. Тому є сенс напередодні складання річних звітів роботи нагадати бібліотечним працівникам про відносні показники діяльності та про те, як їх правильно рахувати.


Ø ЧИТАНІСТЬ – показник інтенсивності читання; середнє число книг, видане одному читачеві; середня книговидача. Читаність – це відношення документовидачі до числа користувачів; вона вираховується шляхом ділення кількості виданих за рік документів на число користувачів, зареєстрованих за рік.


Читаність = книговидачі за рік : користувачі за ЄРК за рік.


Стандартних для всіх бібліотек показників читаності не існує, але є оптимальні (рекомендовані) показники, до яких варто прагнути. Так, навчальний посібник «Бібліотечне фондознавство» під редакцією Палехи Ю.І. (2020 р.) наводить оптимальний показникчитаності 21–24. Показники читаності в бібліотеках області є дещо нижчими: в межах 16 – 21.


Ø ВІДВІДУВАНІСТЬ – показник, що характеризує активність відвідувань користувачами бібліотеки. Відвідуваність показує середнє число відвідувань, що припадає на одного користувача бібліотеки. Вираховується шляхом ділення числа відвідувань бібліотеки за рік на число читачів, зареєстрованих за рік.


Відвідуваність = відвідуванню за рік : користувачі за ЄРК за рік


Ø СЕРЕДНЄ ДЕННЕ ВІДВІДУВАННЯ це середнє число відвідувань бібліотеки за день. Показник вираховується діленням числа відвідувань за рік на число робочих днів за рік, протягом яких бібліотека обслуговувала користувачів. Показник характеризує ступінь використання бібліотеки та навантаження бібліотечних працівників.


Середнє денне відвідування = відвідуванню за рік : дні роботи бібліотеки за рік


Ø ОБЕРТАНІСТЬ – це відношення документовидачі до обсягу бібліотечного фонду, що характеризує ступінь використання цього фонду, показує наскільки фонд є затребуваним і яка його частка не користується попитом (пасивний фонд). Це певний показник якості фонду. Обертаність показує середнє число видач, яке приходиться на одиницю фонду. Вираховується шляхом ділення кількості книговидач на кількість фонду бібліотеки.


Обертаність = книговидачі за рік : кількість фонду (кінець року)


Посібник «Бібліотечне фондознавство» під редакцією Палехи Ю.І. (2020 р.) зазначає оптимальний показник обертаності фонду в межах 1,2-3.Середній показник обертаності у бібліотеках Полтавської області тримається на нижній межі оптимальних показників: 1,3.


Ø КНИГОЗАБЕЗПЕЧЕНІСТЬ – показник, що характеризує величину бібліотечного фонду по відношенню до числа користувачів або до числа мешканців зони обслуговування бібліотеки, тобто характеризує достатність фонду. Це середня кількість одиниць фонду, що приходиться на одного користувача чи на одного мешканця зони обслуговування бібліотеки. Показник вираховується шляхом ділення кількості документів, що є в бібліотеці на кінець року, на число зареєстрованих користувачів або на кількість мешканців зони обслуговування.


Книгозабезпеченість (на користувача) = кількості фонду на кінець року : кількість користувачів за ЄРК за рік


Книгозабезпеченість (на мешканця) = кількості фонду на кінець року : кількість мешканців зони обслуговування


Оптимальні показники книгозабезпеченості на користувача становлять 8-12 примірників (для сільської місцевості за навчальним посібником під ред. Палехи Ю.І. «Бібліотечне фондознавство» 2020 року встановлено дещо нижчі: 7-9 примірників). Книгозабезпеченість на мешканця має становити 5-7 примірників (у містах) та 6-15 примірників (у селах) – теж за нормативами навчального посібника «Бібліотечне фондознавство» (2020).


Ø % ОХОПЛЕННЯ БІБЛІОТЕЧНИМ ОБСЛУГОВУВАННЯМ – ця величина, що показує, яка частка мешканців зони обслуговування конкретної бібліотеки охоплена її бібліотечним обслуговуванням, тобто є її користувачами. Показник вираховується за загальним математичним правилом знаходження процента від числа:


% = користувачі за ЄРК за рік х 100 : кількість мешканців



3 485 просмотров0 комментариев

Недавние посты

Смотреть все
bottom of page